Doorgaan naar hoofdcontent

MS en werk: to tell or not to tell

Ferdi de Goede | Immensch - praktijk voor gezondheidsbevordering bij MS
De kans is groot dat je al een aantal keren in je leven een persoon met MS gepasseerd bent of er zelfs mee gepraat hebt, maar dat je er niks van gemerkt hebt. Zo’n 80-85% van de mensen met MS heeft namelijk Relapse-Remitting MS, wat betekent dat zij periodes van symptomen (schubs of relapses) hebben, gevolgd door periodes van herstel. Meestal zijn dit symptomen die niet waarneembaar zijn vanaf de buitenzijde. Meestal zijn het ook klachten die geen beperking vormen voor het werk dat de persoon in kwestie doet.
Slechts ongeveer een kwart van de mensen met MS komt ooit in een rolstoel terecht.
Het eerste beeld wat veel mensen echter voor ogen krijgen als ze het woord MS horen is een rolstoel en het feit dat mensen met deze ziekte daar gegarandeerd in terecht komen. Echter, slechts ongeveer een kwart van de mensen met MS komt ooit in een rolstoel terecht. Het grootste gedeelte van de patiënten blijft dus het hele leven mobiel. Het is inderdaad mogelijk (en waarschijnlijk) dat klachten na verloop van tijd permanent worden (secundair progressieve MS), maar de overgrote meerderheid herstelt de eerste jaren steeds weer van de symptomen die zij periodiek ervaren.

Het algemene beeld dat bestaat van de ziekte MS is helaas niet bevorderlijk voor de werksituatie van mensen met MS. Werkgevers kunnen er voorzichtig mee zijn om iemand met MS aan te nemen uit angst voor een lang en frequent ziekteverzuim of zelfs volledige arbeidsongeschiktheid. Bij een sollicitatie ontstaat daarom nog wel eens een onduidelijke situatie voor zowel de sollicitant als de werkgever.
Vanuit wettelijk oogpunt is het zo dat je als sollicitant (of werknemer) niet aan hoeft te geven dat je een chronische aandoening hebt, zolang de werkgever daar geen nadeel aan ondervindt. De werkgever mag niet vragen naar medische gegevens of jouw gezondheidssituatie. Logischerwijs is het zo dat een sollicitant (werknemer ook) wél moet aangeven welke taken (die onder de functie vallen) hij of zij niet (meer) kan uitvoeren. Ook als je speciale faciliteiten nodig hebt moet je dat aangeven bij de werkgever tijdens de sollicitatie.
Heb je zo nu en dan symptomen, waarmee je gewoon verder kunt werken, dan is er geen reden om jouw carrièrekansen onder druk te zetten.
Medewerkers met Relapse-Remitting MS hoeven dus in feite niet aan te geven dat ze ziek zijn als ze solliciteren op een functie, zolang de symptomen geen beperking vormen. Hier geldt dat gezond verstand hoogtij moet vieren. Heb je de afgelopen jaren symptomen in dusdanige hevigheid gehad dat je regelmatig of langdurig ziek was, dan moet je je afvragen of je het lang geheim kunt houden van je werkgever dat je een chronische ziekte hebt. Heb je zo nu en dan symptomen, waarmee je gewoon verder kunt werken, dan is er geen reden om jouw carrièrekansen onder druk te zetten.
Er kan echter ook een situatie ontstaan waarin het wél verstandig is aan te geven bij de werkgever dat je een arbeidsbeperking hebt. Er bestaan regelingen voor de werkgever waarbij hij gecompenseerd wordt als een medewerker met een arbeidsbeperking zich ziek meldt. Solliciteer je op een leuke functie en denk je dat je bepaalde aspecten van de functie niet kunt uitvoeren, dan kun je in gesprek met de werkgever wellicht een gulden middenweg vinden, waardoor jouw kansen voor die functie zomaar eens zouden kunnen groeien.

Helaas is het in de praktijk nog steeds zo dat werkgevers terughoudend zijn met het aannemen van chronisch zieke werknemers. Daarom zou het goed zijn voor werknemers om tijd en aandacht te geven aan mogelijkheden om symptomen te verminderen. Op deze manier hoeft MS geen onderwerp van gesprek te worden met werkgevers en kan de werknemer langer zonder beperkingen zijn werk blijven uitvoeren en naar believen solliciteren op mooie carrièrekansen.

Immensch biedt mensen met (Relapse-Remitting) MS de mogelijkheid om te werken aan factoren die bewezen invloed hebben op de hoeveelheid relapses en de ernst ervan. Meer weten? Kijk op http://www.immensch.nl


Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom MS in dit kleine plaatsje extreem veel voorkomt

Je zult er maar opgroeien: Cabar, een klein plaatsje in het noorden van Kroatië, tegen de grens met Slovenië. In de regio van Cabar wonen ongeveer 4500 mensen. In Europa staat het plaatsje in de top van plaatsen met het grootste risico op MS. De vraag is waarom. Onderzoekers van het Klinisch Ziekenhuiscentrum Rijeka, afdeling Neurologie en van de School of Medicine, University of Rijeka hebben er een studie van gemaakt om factoren aan te wijzen die van invloed zijn op het grote aantal mensen met MS in Cabar. In Europa staat het plaatsje Cabar in de top van plaatsen met het grootste risico op MS. De vraag is waarom. Daartoe onderzochten ze 19 mensen met de definitieve diagnose MS en 25 mensen die geen MS hadden. De 25 mensen in de controlegroep moesten gezond zijn in die zin dat ze een aantal jaren aaneengesloten geen auto-immuunaandoeningen hadden en geen familieleden met auto-immuunziekten. Alle mensen in het onderzoek waren autochtone inwoners van het dorpje. Voor het onde